ФІЗИКА - НАУКА ПРО ПРИРОДУ

середа, 19 серпня 2015 р.

Галілео Галілей (1564—1642)

Галілей відомий, насамперед, як італійський фізик, механік і астроном, також це один із засновників природознавства, і далеко не всі знають, що Галілей – поет, мудрий знавець мови і літератури, критик. Основними відкриттями вченого вважають ідею застосування маятників, винахід гідростатичних ваг, теоретичні основи механіки, створення нової моделі телескопа і системи наукових астрономічних спостережень. Також Галілео належать безліч інших значущих відкриттів в науковому світі, але про це можна легко дізнатися навіть зі шкільних підручників, тому вашій увазі пропонується кілька маловідомих, але від цього не менш цікавих фактів про Галілея.
Галілей вивчав нічне небо за допомогою телескопа, він перший опублікував наукове відкриття про небесні тіла, але воно вважалося настільки вражаючим, що люди не вірили вченому. Більше того, за свої дослідження вчений піддавався численним гонінням з боку церкви, дійшло до того, що під кінець життя йому було заборонено залишати стіни будинку і тим більше поширювати чутки про те, що Земля таки рухається.
 А ось ще кілька не менш цікавих фактів про Галілея:
  • Після смерті Галілея переслідування церквою не припинилися, сам папа заборонив ховати вченого в сімейному склепі у Флоренції. Його поховали без пам’ятника і без проведення похоронної церемонії в Арчетрі.
  • Галілей – перший, хто розглянув на Місяці гори за допомогою власної моделі мікроскопа. Він побачив, що Чумацький шлях складається з окремих зірок. Помилково вважати, що Галілей винайшов перший мікроскоп, він насправді удосконалив прилад, що з’явився в Голландії, зрозумівши його суть, і зумівши зробити за допомогою нього справжні значні відкриття.
  • Важливою подією для сучасників Галілея було відкриття чотирьох супутників у Юпітера, які отримали назву «Медічійські зірки» на честь синів покровителя Галілео – Фердинанда Медічі. Сьогодні це так звані «Галілеєві супутники».
.

вівторок, 18 серпня 2015 р.

Хто і як вперше показав, що повітря має вагу?

 Першим це зробив великий італійський фізик, механік і астроном Галілео Галілей (1564—1642), причому двома способами. У першому, якісному, експерименті Галілей, досягнувши термічним шляхом розрідження повітря в колбі з довгою шийкою, ретельно закритою пробкою, переконався, що якщо пустити цю посудину плавати у воді, то вона занурюється менше, ніж у тому випадку, коли повітря не було розріджене. У інших, кількісних, експериментах Галілей за допомогою насоса закачував у флягу повітря і вимірював збільшення ваги фляги. За допомогою дотепних прийомів Галілей зміряв об’єм повітря, накачаного у флягу, і на підставі цього результату визначив відношення питомої ваги повітря до питомої ваги води. Він отримав значення 1:400. Якщо зіставити це значення з істинним (1:773) і врахувати, які засоби тоді мав в своєму розпорядженні Галілей, то точність його вимірювань є чудовою. http://cikave.org.ua/tag/fizyka/page/2/

субота, 15 серпня 2015 р.


Чистий лід прозорий, а чистий сніг, що складається з мікроскопічних кристалів льоду, непрозорий і здається нам білим. У чому ж причина таких різних оптичних властивостей однієї і тієї ж речовини? Річ у тому, що сонячні промені проходять крижану пластинку наскрізь, а в шарі снігу дістають багатократне віддзеркалення і виходять назад. При цьому вони не втрачають жодного з компонентів спектру (у зв’язку з дуже малими розмірами кристалів льоду, з яких складається сніг), а тому не мають кольору — і сніг здається білим. http://cikave.org.ua/tag/fizyka/page/2/

пʼятниця, 14 серпня 2015 р.

Як утворюються хвилі ?


Якщо ви коли-небудь проводили час на березі водоймища, то помічали, напевно, що в тиху погоду на воді майже немає хвиль, а в вітровий дощовий день – хвиль багато. Хвиля – це спосіб переміщення однієї з форм енергії з одного місця на інше. Для зародження хвилі необхідна якась сила або енергія, а вітер якраз передає таку енергію воді. Тобто, хвилю створює вітер. Який же рух відбувається в хвилі? В основному це рух частинок води вгору-вниз. Цей рух передається у напрямку до берега. Біля самого берега основа хвилі ударяється об дно, і рух хвилі сповільнюється із-за тертя. Гребінь хвилі продовжує рух, обрушуючись вниз і утворюючи прибій. Біля берега хвилі втрачають свою енергію.

четвер, 13 серпня 2015 р.

Чому веселка має форму дуги?

Сонячні промені, проходячи через краплі дощу в повітрі, розкладаються в спектр, так як різні кольори спектру переломлюються в краплях під різними кутами. В результаті формується окружність — веселка, частину якої ми бачимо з землі у формі дуги, а центр окружності лежить на прямій «Сонце — око спостерігача». Якщо світло у краплі відбивається два рази, то можна побачити дві веселки.
Джерело: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-z-fiziki/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

середа, 12 серпня 2015 р.

Чому лід не тоне у воді?

Вода — єдина вільно зустрічається в природі речовина, щільність якої в рідкому стані більше, ніж у твердому. Тому лід не тоне у воді. Саме завдяки цьому водойми зазвичай не промерзають до дна, хоча при екстремальних температурах повітря це можливо.
Джерело: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-z-fiziki/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

вівторок, 11 серпня 2015 р.

Чому в горах холодніше ніж в низинах?

Чому в горах холодніше, ніж в низинах, хоча вони ближче до сонця? Сонце нагріває повітря не напряму. Його випромінювання проходить крізь шари атмосфери і поглинається сушею і водою на поверхні планети, а вже потім від них повітря отримує теплову енергію. Тому хоча гори і ближче до сонця, в них холодніше, ніж на рівнинах, так як в середньому при підйомі на кожен кілометр температура зменшується на 6 ° C через адіабатичне розширення повітря. Але навіть на самих великих висотах можуть зустрічатися долини, які завдяки особливому рельєфу і відображенню сонячних променів від снігу можуть добре нагріватися. Наприклад , в так званому Західному цирку, який знаходиться на одному з маршрутів до піку Евересту на висоті більше 6000 метрів, в сонячні безвітряні дні температура може підніматися до 35 ° С.
Джерело: http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-z-fiziki/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

понеділок, 10 серпня 2015 р.

Знайдено спосіб передавати звук у вакуумі
У відкритому космосі вас ніхто не почує. Чути тільки космічні кораблі з Голлівудських фільмів, по-типу «Чужі». Проте в деяких особливих випадках, звук може переміщатися між об'єктами у вакуумі від об'єкта до об'єкта, повідомляє NewScientist.Com.Як ми знаємо зі шкільного курсу фізики: звукові хвилі поширюються у твердих, газоподібних і рідких середовищах, у вигляді коливань частинок середовища.Само собою зрозуміло, що вони не зможуть проходити через порожній простір, де немає часток (атомів, молекул), здатних вібрувати.Фінські вчені Міка Прунніла і Йоханна Мелтаус з дослідницького центру, розташованого в місті Еспоо, припускають поки тільки теоретичну схему, що показує як звук може здійснювати стрибок через вакуум, який розділяє два об'єкти з п'єзоелектричних кристалів. Ці кристали генерують електричне поле, вони стискаються або розтягуються під дією звукових хвиль або інших сил, і в підсумку створене електричне поле змінюється.Коли звукова хвиля досягає краю одного кристала, електричне поле, пов'язане з ним і проходить через вакуум, може змінитися і деформувати інший кристал, породжуючи в останньому звукові хвилі.
Дослідники говорять, що проміжок не повинен бути особливо маленьким, а ефективність переносу звуку повинна змінюватися в залежності від частоти звукової хвилі і кута, під яким хвиля «входить» у перший кристал. Деякі комбінації хвиль, майже не втрачають енергію, при перестрибуванні вакуумного проміжку.Команда сподівається показати ефект експериментально найближчим часом.